دکتر محمدرضا صبری فوق تخصص قلب کودکان و نوجوانان دکتر صبری اصفهان

1) خانم هایی که در سن بارداری هستند بعد از ازدواج حتما با برنامه باردار شوند یعنی بدانند که می خواهند باردار شوند زیرا خیلی از خانم ها تا یک ماه، یک ماه و نیم از حاملگی آنها نگذشته باشد متوجه نیستند و ممکنه است در این زمان یک سری دارو ها را به صورت ناخودآگاه استفاده کنند و یا با بعضی از مواد شیمیایی و اشعه ها در ارتباط باشند که ممکن است ریسک داشته باشد.

2) خانم ها وقتی باردار شدند نباید هیچ دارویی را به صورت خودسرانه مصرف کنند. حتما با پزشک زنان و زایمان مشورت کنند. اکثر داروها به خصوص در سه ماهه اول بارداری می تواند بصورت بالقوه برای جنین مشکل زا باشند.(نه فقط روی قلب جنین بلکه روی ارگان های دیگر هم می توانند اثر بگذارد.)

3) توصیه می شود خانم ها در این زمان حاملگی بخصوص در سه ماهه اول، با مواد شیمیایی تماس نداشته باشند. از مواد شیمیایی که به وفور هست مانند رنگ مو، لاک ناخن، استن و ... استفاده نکنند.

4) در زمان بارداری بهتر است لباس های خود را خشک شویی نبرند (زیرا مواد شیمیایی که در خشک شویی استفاده می شود برای جنین می تواند مشکل ایجاد کند) و بهتر است لباس ها بصورت تر شسته شده و در هوای آزاد خشک شوند.

5) خانم ها در مدت بارداری حتما زیر نظر پزشک زنان و زایمان باشند‌. مکمل های لازم، ویتامین ها، آهن و بخصوص قرص اسیدفولیک مصرف نمایند. زیرا مصرف قرص اسیدفولیک شانس بیماری قلبی، عصبی و بعضی بیماری های کام و دهان را کاهش می دهد.

6) در مدت بارداری مکان هایی که اشعه ایکس، کابل برق فشار قوی و اطراف مکان هایی که انرژی اتمی دارند، در رفت و آمد نباشند زیرا بالقوه می تواند برای جنین خطر زا باشد.
​​​​​​​
7) در مدت حاملگی اگر ریسک بالایی برای بیماری‌هایی مثل دیابت و فشار خون دارند حتما تحت کنترل باشند. برای مثال دیابت شانس بیماری قلبی را حداقل 5 برابر میکند یا می‌تواند باعث کلفتی (هیپرتروفی) قلب نوزاد شود.

8) خانم ها در دوران بارداری باید از مصرف دخانیات، تردد در هوای آلوده، محیط انباشته شده از دود سیگار و قلیان و مصرف الکل دوری کنند.

توصیه هایی برای خانم هایی که قصد باردار شدن دارند

یکی از عوارضی که بیماران قلبی مادرزادی را تهدید می کند عفونت قلب است. خوشبختانه میزان شیوع آن خیلی کم است و با رعایت بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن مرتب و عدم دستکاری ضایعات پوستی عفونی مثل جوش های چرکی بروز آن خیلی کمتر خواهد شد. بر اساس دستورالعمل های معتبر، امروزه موارد مصرف آنتی بیوتیک برای پیشگیری از عفونت قلب خیلی کمتر شده است و فقط محدود به یک نوع آنتی بیوتیک و در مورد بیماری های خاصی که در زیر اشاره شده و فقط برای اقدامات دندانپزشکی شده است.
1)   بیماران زیر لازم است یک ساعت قبل از شروع اقدام دندان­پزشکی مورد نظر یک دوز آنتی بیوتیک (آموکسی سیلین یا آمپی سیلین 50 mg/Kg و حداکثر 2 گرم ( به منظور پیشگیری از عفونت قلب (اندوکاردیت عفونی) دریافت کنند و در صورت فراموش کردن می توان آن را تا 2 ساعت بعد از اقدام دندان­پزشکی مصرف کرد.
·       داشتن شنت از جمله شنت هایBT یا Glenn یا Fontan و یا گذاشتن                دریچه های مصنوعی
·       بیماری پیچیده یا سیانوتیک مادرزادی قلبی
·       سابقه قبلی اندوکاردیت عفونی قلب
·       سوراخ باقیمانده از محل ترمیم سوراخ بین بطنی با وصله یا موارد مشابه
·       و در 6 ماه اول بستن سوراخ های قلبی یا کانال شریانی با وسیله
2)    در موارد زیر مصرف آنتی بیوتیک به منظور پیشگیری آندوکاردیت لازم نیست:
·       بی حس های موضعی روتین در داخل بافت های غیر عفونی
·       انجام رادیوگرافی های دندانی
·       قرار دادن پلاک های ارتودنسی و پروتز متحرک
·       قرار دادن براکت های ارتودنسی
·       ریزش دندان های شیری
·       خونریزی متعاقب وارد آمدن ضربه به لب­ها یا مخاط دهان
درصورت بروز هرگونه مشکل و یا سؤالی در این خصوص، با پزشک معالج خود مشورت نمایید. ​​​​​​​

اقدامات دندانپزشکی برای بیمارانی که وارفارین مصرف می کنند
رعایت بهداشت دهان و دندان جهت پیشگیری از عفونت قلبی

یکی از علل شایع دردهای قفسه سینه در کودکان و نوجوانان مشکلات گوارشی از قبیل گاستریت، التهاب مری و یا ریفلاکس است. یکی از رژیم های غذایی توصیه شده در زیر نوشته شده است و در صورت عدم بهبودی پس از یکماه، لازم است به یکی از همکاران فوق تخصص گوارش کودکان مراجعه فرمایید:
1-از مصرف ترشیجات، حبوبات، هندوانه، مرکبات، پیاز، غذا های آماده (همبرگر، پیتزا و ...)، سوسیس و کالباس،  سس های تند، چای، قهوه و نوشابه های گازدارخودداری شود.
2-بین غذا آب و مایعات دیگر مصرف نشود. بهتر است نیم ساعت قبل و یا نیم ساعت بعد از غذا مایعات میل شود.

رژیم غذایی جهت بهبود درد معده و مشکل دستگاه گوارش