دکتر محمدرضا صبری فوق تخصص قلب کودکان و نوجوانان دکتر صبری اصفهان

                                                 
​​​​​​​
سنكوپ علل زيادي دارد كه خوشبختانه شايعترين علت آن به علت تحريك پذيري بيش از حد يكي از رفلكس هاي بدن به نام رفلکس وازو واگال است كه تحريك پذيري آن باعث كاهش تعداد ضربان قلب، كاهش فشار خون و يا هر دو مي شود كه اين مسئله باعث كاهش جريان خون به مغز و از دست دادن هوشياري و افتادن و يا سرگيجه مي شود. تنها تست تشخيصي براي اين نوع خوش خيم سنكوپ، تست تيلت مي باشد. لازم به ذکر است که سنکوپ علل دیگری هم دارد و ازجمله بیماری های قلبی، نامنظمی های قلبی، بیماری های مغزی و.... به همین دلیل بیمار مبتلا به سنکوپ نیاز به ارزیابی دقیق توسط پزشک دارد.

سنکوپ یا غش و علل رخ دادن سنکوپ چیست و راه های درمان سنکوپ

سنکوپ

                                       
تست تیلت در دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای اولین بار توسط دکتر محمدرضا صبری و دونفر از دانشجویان پزشکی به عنوان پایان نامه آنان در حدود سال 1376 راه اندازی شد و سپس با انتقال دکتر صبری به اصفهان این تست ابتدا در مطب وی و سپس در بیمارستان شهید دکتر چمران توسط وی برای اولین بار در استان اصفهان راه اندازی شد. تست تیلت قلبی جهت بررسی علت سنکوپ انجام می شود. نحوه انجام تست تیلت که در شکل نشان داده شده است، بيمار به مدت 10 دقيقه در حالت خوابيده و سپس به مدت 20-40 دقيقه در حالت نيمه ايستاده قرار مي گيرد و مرتب تعداد ضربان قلب و تنفس و فشار خون و نوار قلب بيمار چك مي گردد. در بيماران مستعد به نوع خوش خيم سنكوپ و در دوره جواني حساسيت اين تست 80% مي باشد.

 تست تیلت​​​​​​​

نحوه انجام تست تیلت که اولین بار توسط دکتر محمدرضا صبری در سال 1376 در دانشگاه شیراز به عنوان پایان نامه راه اندازی شد و بعد از آن دکتر صبری تست تیلت را در بیمارستان شهید دکتر چمران اصفهان راه اندازی نمود

1- لازم است كه بيمار حداقل به مدت 6-8 ساعت كاملاً ناشتا باشد. 
2- در صورتيكه دارو مصرف مي كند، لازم است در صورت لزوم طبق نظر پزشک آن را قطع نماید. 
3- لازم است كه حتماً رأس ساعت تعيين شده مراجعه نمايد.
4- براي بيمار مقداري خوراكي و مايعات براي ميل كردن بعد از اتمام تست همراه داشته باشيد.

                                                             
تست تيلت خوشبختانه يكي از بدون عارضه ترين تست هاي تشخيصي مي باشد. تنها عارضه آن بروز حالت خفيف و ندرتاً شديد سنكوپ است كه اغلب بيماران اين مورد را حداقل 2 بار قبلاً تجربه كرده اند و در حين تست ممكن است يكبار ديگر آن را تجربه كنند. با توجه به حضور پزشک بر بالين بيمار و وجود تجهيزات درماني لازم، خوشبختانه جاي نگراني وجود ندارد. از عوارض خفيف آن سردرد و سرگيجه و گاهي ضربان اضافي قلب است.

نحوه آمادگي بيمار براي انجام تست تیلت:​​​​​​​

 آيا انجام اين تست عارضه اي هم دارد؟​​​​​​​

                      
در صورت بروز ​​​​​​​سنکوپ لازم است بیمار را سریعا خوابانده و پاهای وی را بالا ببرید. از برقراری نبض و تنفس وی اطمینان حاصل کنید و در این نوع سنکوپ معمولا در عرض دو دقیقه بیمار هوشیاری خود را به دست می آورد. در غیر اینصورت سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
به منظور پيشگيري از بروز سنکوپ(غش) لازم است به دستورات ونكات زير توجه نماييد:
1-بیمار حتما صبحانه ميل نمايد.
2-بين صبحانه و نهار و نهار و شام حتما خوراكي مختصري مثل بيسكويت (ترجيحا ترد) ميل نمايد.
3-مايعات بيشتر ميل نمايد (بخصوص در هواي گرم).
4-مصرف نمك را در غذاي خود بيشتر نمايد. (شور نباشد)
5-از ايستادن طولاني مدت و بدون حركت خودداري نموده و در صورت  اجبار مرتبا پاي خود را از زانو خم وراست نمايد.
6-در صورتي كه مدت طولاني خوابيده است حتما قبل از ايستادن ابتدا در تخت يا رختخواب خود بنشيند و پس از چند دقيقه باز و بسته (منقبض) كردن دست و پای خود بلند شود.
7-در صورتي كه مدت طولاني نشسته است حتما قبل از ايستادن، پس از چند دقيقه باز و بسته (منقبض) كردن دست و پاي خود بلند شود.
8-در هنگام آزمايش خون دادن و يا در دندانپزشكي حتما در حالت خوابيده قرار گيرد و بعد از اتمام كار ابتدا بنشيند و سپس بعد از چند دقيقه بلند شود و بايستد. در صورتي كه ناشتا بوده است و منعي نداشته باشد در همان حالت نشسته يك نوشيدني ميل نمايد.
9-براي عادت دادن رفلكس عامل سنكوپ در بدن روزي دو دقيقه كنار ديوار و بدون حركت ايستاده (كاملا بي حركت) و هر دو روز مدت آن را دو دقيقه افزايش داده تا به 15 دقيقه در روز برسد. اين كار را ميتواند هر روز يا يكروز در ميان انجام دهد. حتما در كنار وي يك تخت يا صندلی وجود داشته باشد تا در صورت بروز سرگيجه و يا هر علامت ديگري بتواند سريعا نشسته و يا بخوابد.
10-در صورتيكه پزشک براي فرزند شما دارويي تجويز كرده حتما آنرا طبق دستور گفته شده استفاده نماييد.​​​​​​​

درمان و پیشگیری از سنکوپ خوش خیم به نام وازو واگال و بالا گرفتن پای بیمار هنگام بروز سنکوپ
راهی برای عادت دادن رفلکس عامل سنکوپ در بدن با ایستادن روزانه کنار دیوار

درمان و پیشگیری از سنکوپ وازو واگال​​​​​​​