نقص دیواره بین دهلیزی (ASD) یکی از شایعترین نقص های قلبی مادرزادی می باشد.
سوراخ دهلیزی، انواع مختلفی دارد :
1- سوراخی که در ناحیه تحتانی دیواره بین دهلیزی قرار دارد و با نارسایی دریچه میترال همراه است.
2- سوراخی در قسمت میانی دیواره بین دهلیزی
3- سوراخی در بخش فوقانی دیواره بین دهلیزها، در نزدیکی محل اتصال ورید اجوف فوقانی و دهلیز راست.
گاهی ممکن است دیواره دهلیزی به صورت کامل تشکیل نشود.
سوراخ دیواره بین دهلیزی چه تاثیری بر قلب دارد؟
وقتی فشار دهلیز چپ کمی بیشتر از دهلیز راست باشد و با افزایش سن که حجم پذیری بطن راست نسبت به بطن چپ بیشتر میشود، مقداری از خون دهلیز چپ از راه سوراخ بین دهلیزی به دهلیز راست می رود و با خون دهلیز راست مخلوط شده و جریان خون اکسیژن دار در قسمت راست قلب زیاد می شود و این خون سپس از دهلیز راست به بطن راست رفته واز آن جا به ریه ها پمپاژ می شود.
علائم بیماران مبتلا به سوراخ بین دهلیزی
اغلب اوقات علائم بالینی مشخصی در شیر خواران دیده نمیشود به مرور زمان با رشد شیر خوران و کاهش مقاومت عروق ریوی، دیواره بطن راست نازک تر شده و خون از دهلیز چپ به دهلیز راست می رود و در نهایت سمت راست قلب و شریان ریوی گشاد می شود. کودکان با سوراخ دیواره بین دهلیزی نوع دوم ، معمولاً علائم بالینی ندارند و بطور اتفاقی در موقع معاینه، پزشک با شنیدن سوفل قلبی (صدای اضافی در قلب) مشکوک به وجود بیماری قلبی می شود و بیمار را به پزشک فوق تخصص قلب کودکان ارجاع می دهد. در شیر خواران غالباً اختلال کمی در رشد مشاهده می شود. اما درصورت عدم درمان به موقع، با بالا رفتن سن، بار اضافی وارد شده بر قلب باعث بزرگ شدن دهلیز وبطن راست و در نتیجه نارسایی قلبی می گردد.
نقص دیواره بین دهلیزی (ASD) چگونه در مان می شود؟
احتمال اینکه سوراخ دیواره بین دهلیزی کوچک تا متوسط در نوزادان خود به خود بسته شود زیاد است اما اگر بسته نشد از راه کاتتریسم(آنژیوگرافی) و یا جراحی با تشخیص پزشک فوق تخصص قلب و بعداز انجام اکو کاردیوگرافی مشخص می شود.اغلب زمان درمان این نقص، بعد از یک سالگی و قبل ازورود به مدرسه است.