دکتر محمدرضا صبری فوق تخصص قلب کودکان و نوجوانان دکتر صبری اصفهان

نكات مهم در تغذيه سال دوم تا پنجم زندگي​​​​​​​ کودک

نكات مهم در تغذيه سال دوم زندگي

 

1) ادامه تغذيه با شيرمادر همچنان مورد تاكيد است.
2) شير مادر بعد از مصرف غذاي كودك داده شود.
3) دفعات تغذيه به غير از شير مادر، 4 تا 5 بار در روز است.
4) هنوز بايد در غذا تغييراتي داد تا هضم آن آسان تر باشد زيرا ممكن است اگر يكباره و بصورت آنچه كه در سفره خانواده است به كودك داده شود، هضم غذا براي او مشكل باشد. در سفره خانواده اگر برنج بصورت كته يا كاملا نرم شده نيست، ميتوان آن را با پشت قاشق و كمي آب خورش نرم و له كرد و به كودك داد يا آب خورش همراه با سيب زميني و تكه هاي گوشت كوچك نرم كرده به كودك داد.
5) نياز كودك به
كلسيم و پروتئين توسط شير مادر و مقدار ماست پاستوريزه اي كه در روز ميخورد تامين ميشود.
6) سفيده تخم مرغ كم كم به همان صورت كه در مورد زرده تخم مرغ شروع شده بود، بصورت كاملا پخته و سفت شده شروع و بتدريج به يك سفيده كامل ميرسد و ميتوان يك روز در ميان يك تخم مرغ كامل به كودك داد. 
7) كودك فعالانه در غذا خوردن دخالت داشته باشد و خود، غذا را با دست يا قاشق كوچك بردارد و به دهان ببرد.
8) از 12 ماهگي به بعد زمان استفاده از غذاهاي سفره خانواده است .
9) حبوبات از موادغذايي داراي پروتئين، كربوهيدرات و املاح است و لازم است در سال دوم بتدريج بر تنوع حبوبات مصرفي افزوده كه ميتوان بصورت كاملا پخته شده همراه با سيب زميني و با روغن يا كره و ترجيحا روغن زيتون به كودك داد.
10) بايد توجه داشت كه هنوز هم معده كودك كوچك است و نبايد آن را با مقدار زياد آبميوه يا خود ميوه پر كرد.  آبميوه در حجم كم بصورت يك نوشيدني خنك و مطبوع و شربتهاي خانگي مانند شربت آب ليمو يا ليموي تازه، شربت به ليمو و… بعد از بازي و تقلاي كودك بسيار مطبوع و لذت بخش است. مصرف ميوه و سبزي علاوه بر داشتن فيبر و تسهيل كار دستگاه گوارش كودك، نيازهاي او را به ويتامين تامين مينمايد.
11) به كودك 1 تا 2 ساله  تنقلاتي مثل پفك، شكلات، چيپس و… نبايد داده شود و در صورتي كه فعاليت كودك زياد باشد، دادن بستني، خرما، بيسكويت، بادام و پسته بونداده ولي ريزشده به شرطي كه بعد از غذا به او داده شود مناسب است.
12) درطول سال دوم، مصرف ويتامين هاي A و D و قطره آهن بايد ادامه داشته باشد و اين مطلب كه آهن موجب سياهي دندانها ميشود نبايد مانع مصرف آن شود، بلكه بايد قطره را با قاشق چايخوري درعقب دهان كودك ريخت و متعاقب آن به او آب داد و با پارچه اي تميز روي دندانهاي كودك را تميز كرد. آهن را بين دو وعده شيردهي به كودك بدهید. از اواخر ماه نهم كه آب ميوه و ميوه را براي شيرخوار شروع ميكنيد ميتوانيد بعد از خوراندن قطره آهن، بجاي آب كمي آب ميوه به او بدهيد تا جذب آهن بيشترشود. ميتوان قطره آهن را در مقداركمي آبميوه مخلوط كرد و به كودك داد.
13) در اواخر سال دوم احساس استقلال كودك بيشتر شده، خودش غذا ميخورد و از همه غذاهاي سفره خانواده به دلخواه انتخاب مي نمايد. مادران در اين مرحله از زندگي بايد به مصرف مواد غذايي كافي و پرانرژي كه براي رشد كودك لازم است، توجه نمايند.

 

نكته  مهم  ديگر در تغذيه كودكان 3 تا 5 سال

 
دادن حداقل 5 وعده غذا شامل صبحانه و نهار و شام و 2 ميان وعده در 10 صبح و 5 بعد از ظهر و نهايتا يك ليوان شير قبل از خواب است. ميان وعده ها، غذاي مختصري هستند كه نبايد جاي وعده اصلي غذا را بگيرند، غذاهايي مثل شير و بيسكويت، نان و خرما، نان و پنير، كيك، كلوچه با ميوه يا آب ميوه و انواع شربت هاي خانگي، خشكبار مثل بادام، گردو، پسته، كشمش، توت خشك و ... بسيار مناسب هستند و بهتر است از دادن پفك، چيپس هاي آماده، نوشابه هاي رنگي و گازدار، لواشك هاي غير بهداشتي، كه ارزش غذايي آنها كم است و ميتواند جاي غذاي اصلي را هم بگيرد و اشتهاي كودك را كم كند، خودداري كرد. تنقلاتي مانند پفك و چيپس علاوه بر كاهش اشتها ذائقه كودك را به طعم شور عادت ميدهد و احتمال بوجود آمدن مشكلات تغذيه اي در سنين بزرگسالي بيشتر ميشود. خوردن غذاهاي شور و نمك شانس ابتلا به فشارخون را در بزرگسالي افزايش ميدهد. در كودكاني كه بيماري قلبي دارند نيز مصرف غذاهاي شور ميتواند مشكل آفرين باشد ولي اضافه نمودن نمك به غذا در حد متعارف در هنگام طبخ بلا مانع است. براي كاهش مصرف نمك بهتر است ذائقه از دوران كودكي به غذاي كم نمك عادت داده شود. خوردن شكلات نيز دركودكان در حد متوسط و نه زياده از حد مجاز است. انواع ميوه، عدس، لوبياي پخته، كدو حلوايي، لبو، ماست و اسفناج، شلغم پخته، عدس بوداده و گندم بو داده از انواع ميان وعده هاي مفيد هستند.

۵
از ۵
۶ مشارکت کننده